Lubię twórczo podchodzić do pieczenia;) Bliscy śmieją się, że z niczego mogę upiec ciasto jak się troszkę postaram;) Znana jestem z placków z jabłkami, bez jabłek, jajka i mleka ;) Mam parę takich wypróbowanych przepisów, które czasem można ogołocić z połowy składników, jak się ma sklerozę i zapomniało się kupić. To mój przepis na najtańsze chyba na świecie muffinko- babeczki, znaczy ciasto taniutkie, to co wsadzimy do środka to już nasza sprawa;) Ja ostatnio wariuję za połączeniem czekolady i wiśni (lub wariacji wiśniowych- drzem, konfitura, marmolada) wiec powstało to:
Przepis na słodkie co nieco z nadzieniem z nutelli i dżemu wiśniowego:
Ciasto:
4 jajka
szklanka cukru (lub mniej, jak nie lubimy za słodko)
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki kartoflanki ( ja nie dodaje, bo zawsze zapomnę)
łyżeczka proszku do pieczenia.
Jajka, cukier miksujemy, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia. Opcjonalnie (w zależności od ochoty i możliwości) dodaję: parę łyżek kakao, lub kawy rozpuszczalnej, lub np. zapach do ciasta
Wersja z nadzieniem:
Do foremek (piekłam w tym co jest na zdjęciu, ale czasem piekę w foremkach do muffinów, czasem w f. do babeczek) wlewam 2 łyżki ciasta, następnie na to ciasto dokładam dowolne ilości ( zależy kto ile lubi) nutelli i dżemu. Zazwyczaj jest to spora łyżeczka nutelli i trochę więcej dżemu z wiśniami w przypadku gdy piekę w tych foremkach ze zdjęcia, ponieważ są sporo większe od tych do muffinków. Na nadzienie wylewam ciasto, musicie na oko ocenić ile go dołożyć, tak by nie wylało się z foremki, ale tez nie za mało to zrobi się taki ładny "grzybek" i pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku aż do momentu gdy ciasto po wsadzeniu w nie drewnianej wykałaczki, nie będzie się do nie lepiło. Pamiętajmy jednak by nie wsadzać go w nadzienie bo tam lepi się zawsze :D tylko troszkę bokiem.
I to właściwie wszystko ja jeszcze nałożyłam bitą śmietanę i posypałam perełkami cukrowymi.
Całość zajęła mi w sumie z 15 minut bez pieczenia, pieczenie ok. 35 minut.
Wersja bez nadzienia, z owocami:
to samo, tylko zamiast nakładać nadzienie do środka, po zmiksowaniu ciasta wrzucamy do niego dowolne owoce (jagody, borówki, porzeczki, maliny, kawałki jabłka) i mieszamy powoli, wlewamy do foremek i do pieca ;)
Smacznego!!!!!
Wspaniłe! mmm, pychota :D
OdpowiedzUsuń